Cvartetul Ad libitum

Remus Azoiţei, vioara I
Şerban Mereuţă, vioara a II-a
Bogdan Bişoc, violă
Filip Papa, violoncel


Un ansamblu cu o experiență artistică ce însumează anul acesta trei decenii de activitate, cu prestigiul internațional dobândit prin mii de ore de repetiții, prin înregistrări, concerte memorabile și mai ales prin cele mai importante premii internaționale pentru cvartet – Marele Premiu pentru interpretare, Premiul Presei și Premiul Discului, la ediția din 1997 a Concursului de la Evian (Franța) –, Cvartetul Ad libitum este de multă vreme un „bun cultural” al Iașului, iubit și așteptat de pasionații de muzică.

Cvartetul de coarde Ad libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea de Arte George Enescu din Iași. Membrii fondatori: Adrian Berescu (vioara I), Șerban Mereuță (vioara a II‑a), Bogdan Bișoc (violă), Filip Papa (violoncel).

Încă de la începutul activității, Cvartetul Ad libitum a beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean, cu care lucrează și în prezent. În decursul timpului, cu ocazia unor cursuri de măiestrie, Cvartetul Ad libitum a mai primit îndrumări din partea unor cvartete de renume precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus.

În 1997, Cvartetul Ad libitum a câștigat Marele Premiu, Premiul Presei și Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiție de gen din lume. Au urmat și alte succese notabile, între care trebuie amintit Premiul I la Concursul Max Reger din Germania. Ad libitum întreprinde turnee în Europa fiind invitat de prestigioase festivaluri cum ar fi: Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franta), Bensheim (Germania), Gstaad (Elvetia), Maribor (Slovenia), Delft Festival (Olanda), etc. De asemenea a concertat în celebre săli de concert ca: Musée D’Orsay și Cortot (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Konzerthaus (Berlin), Concertgebouw (Amsterdam), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iași), etc.

Cvartetul Ad libitum a realizat înregistrări radio și TV la: TVR Iași, TV România, Radio France, Hesischen Rundfunk, Sudwest‑Rundfunk, TV VARA‑Amsterdam.

Începând din aprilie 2008, Ad Libitum este numit cvartet de stat al Filarmonicii Moldova din Iași, drept recunoaștere a activității desfășurate pe mari scene ale lumii.

Între anii 2011‑2017, Alexandru Tomescu a activat ca prim‑violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.

În martie 2018, Cvartetul Ad Libitum al Filarmonicii Moldova din Iași revine pe scena Aulei Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu într‑o formulă ce îi conferă noi dimensiuni muzicale și artistice, cu violonistul Remus Azoiței ca primă vioară a ansamblului.

0
0
0
s2smodern